Stalking; aard, omvang en aanpak

Laden Bijeenkomsten
Dit bijeenkomst is voorbij.

Geachte leden van het PJG en andere belangstellenden,

Namens het bestuur vraag ik uw aandacht voor de volgende bijeenkomst van het Psychiatrisch Juridisch Gezelschap op dinsdag 10 september 2019 met als onderwerp:

“Stalking; aard, omvang en aanpak”

Stalking, oftewel het bewust de hele tijd lastigvallen van iemand waardoor deze persoon zich niet meer veilig voelt, heeft een enorme impact op het leven van het slachtoffer. Wanneer een zaak het nieuws haalt, bijvoorbeeld omdat er een dodelijk slachtoffer is gevallen, is de maatschappelijke verontwaardiging zeer groot. Want waarom zijn de politie en de rechterlijke macht, ondanks vele aangiftes door het slachtoffer, niet in staat geweest het delict te voorkomen?

Eén van de sprekers, Bram van der Meer (recherchepsycholoog) is gespecialiseerd in dreigingsanalyses. Hij zal vertellen over de uitingsvormen van stalking en cijfers over de prevalentie presenteren. Aan de hand van casuïstiek zal hij ingaan de analyse van risico’s en op de opsporing van daders. De tweede spreker, Marijke Malsch (hoogleraar en raadsheer-plaatsvervanger) presenteert cijfers over recidive van stalkers en vertelt over de wetgeving over stalking en de toepassing daarvan door rechters.

Programma

17.45 uur: ontvangst
18.00 uur: voordracht Bram van der Meer

19.00 uur: pauze
19.15 uur: voordracht Marijke Malsch
20.15 uur: plenaire discussie
20.30 uur: einde

De bijeenkomst zal plaatsvinden onder voorzitterschap van prof.dr. Gerben Meynen in het Trippenhuis (KNAW) aan de Kloveniersburgwal 29 te Amsterdam. Route: https://www.knaw.nl/nl/topnavigatie/contact/bereikbaarheid-van-de-akademie

Nota bene: in het Trippenhuis zullen geen broodjes worden geserveerd, uiteraard is er in de pauze wel koffie en thee. En hele hoge, dunne hakken zijn niet toegestaan. De vloer betreft namelijk een grenen vloer uit 1662, een erg zachte houtsoort…

Ik verzoek u zich vooraf op te geven voor deelname aan deze bijeenkomst, door een bericht te sturen aan m.b.de.boer@rechtspraak.nl.

Ook niet-leden zijn, na voorafgaande aanmelding, zeer welkom.

Mocht u, na aanmelding, toch verhinderd blijken te zijn, wilt u dit dan ook kenbaar maken?

Met vriendelijke groet,

namens het bestuur,

 

 

M.B. (Mascha) de Boer
Bestuurslidhttp://www.psychiatrischjuridischgezelschap.nl/